9 кроків до здорового серця

9 кроків до здорового серця

Захворювання серця та судин лідирують за кількістю смертей та причин інвалідності. Це дуже серйозна проблема всім людства. Медицина займається цими проблемами тоді, коли вони вже є. Часто ця проблема відразу виявляється інфарктом, інсультом чи раптовою серцевою смертю на тлі повного здоров’я. Що таке зміна міокарда читайте у цій статті https://gitagrad.org.ua/zmina-miokarda.-shho-take-metabolichni,-pomirni,-distrofichni,-rubczevi-i-nespeczifichni-zmini-miokarda.

У охороні здоров’я проводиться цілий комплекс заходів для надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними катастрофами. У великих містах медична допомога при гострих інфарктах та інсультах знаходиться на рівні світових стандартів. Завдання пацієнтів вчасно розпізнати ознаки цих станів і терміново звернеться за допомогою. Далі система охорони здоров’я працює як годинник, механізм давно налагоджений. Смертність у лікарнях така ж, як і в розвинених країнах Європи та США і становить 10-14% залежно від регіону. Кожен 10 пацієнт помирає у процесі надання медичної допомоги. Для порівняння, до 80 років минулого століття смертність становила 30-40%. Кожен третій пацієнт з інфарктом помирав у лікарні, зараз завдяки впровадженню реанімаційних палат та розвитку ендоваскулярної хірургії помирає 1 з 10 хворих.

Після інфаркту протягом року помирає ще 30% від усіх, хто пережив гострий інфаркт. Якщо людина має діабет, то смертність сягає 50% протягом року. Тобто кожен другий пацієнт із діабетом протягом року після інфаркту помре. Це колосальні цифри і вплинути на них можуть лише самі пацієнти, тому що медицина робить все можливе в цій ситуації, а статистика невтішна, тому що пацієнти не хочуть змінювати свій спосіб життя. Хтось не знає про ці прості кроки, хтось не вірить у їхню ефективність, комусь просто ліньки, хтось думає, що приймає ліки і цього цілком достатньо і, взагалі, це завдання лікарів зробити його здоровим. Багато хто навіть не здогадується, що внесок лікарів та медицини загалом у наше персональне здоров’я — це лише 20% успіху. 80% залежить тільки від кожного з нас. Серцево-судинні проблеми безпосередньо загрожують життю, розвиваються раптово у молодому віці 30-40-50 років. Але їх можна і треба запобігати.

Для цього не потрібні спеціальні методи обстеження та лікування, не потрібно мати багато грошей та вільного часу. Потрібна лише достовірна інформація та любов до себе. Я перелічу дуже прості, але ефективні рекомендації, які допомагають запобігати серцево-судинним проблемам здоровим людям і життєво необхідні людям, які вже зіткнулися з інфарктом, інсультом, гіпертонією, цукровим діабетом, ішемічною хворобою серця, миготливою аритмією, облітеруючим атеросклеїном. захворюваннями нирок.

№1. 10 000 кроків на день допоможуть вам підтримувати своє здоров’я на хорошому рівні, для цього треба просто ходити і все.

№2. Будь-яка фізична активність не менше 5 разів на тиждень, не менше 30 хвилин на день. Плавання, скандинавська ходьба, футбол, танці, йога – все, що вашій душі завгодно. Робіть це із задоволенням і організм відповість вам бадьорістю та довголіттям.

№3. Відмова від куріння. Всі люди, що палять, чудово знають про ризик раку легенів, але намагаються не думати про це. Але куріння не лише призводить до раку, а й підвищує ризики інсульту чи інфаркту у кілька разів, а за новими даними, ще й діабету.

№4. Обмеження алкоголю. Зловживання алкоголем веде не тільки до захворювань печінки, а й до токсичного ураження серця та збільшення ризику тромбозів будь-якої локалізації. Тому сила у помірності.

9 кроків до здорового серця

№5. Суворий контроль артеріального тиску. Верхня межа 130/90 у спокої. Якщо стабільно протягом кількох тижнів, тиск у спокої виходить за ці межі терміново до лікаря. Але якщо ви методично виконуватимете всі 9 кроків, то лікар може і не знадобиться дуже довго.

№6. Боротьба зі стресом. Найскладніший пункт. Я думаю, що якби ми навчилися справлятися зі стресом на раз-два, то курити та зловживати алкоголем було просто нема чого, та й переїдати теж. Ці надмірності не що інше, як спроба заглушити або уникнути переживань. Важко контролювати стрес, але можливо. Для цього є фахівці-психологи та психотерапевти. До речі, ця професія названа однією з найбільш затребуваних у майбутньому, тому що рівень стресу лише зростатиме і потреба в їхній допомозі лише збільшуватиметься. Не треба соромитися. Треба відкинути всі переконання, що у психолога лікуються тільки психи. Психи лікуватися у психіатрів. У психологів лікуються здорові люди, які хочуть контролювати своє життя та навчитися адаптуватися до стресів. Стрес – це прямий шлях інфаркту.

№7. Повноцінний сон. Ранній відхід до сна. Найкорисніший годинник до півночі. Відбій о 22.00 корисний не лише дітям, а й дорослим. Відхід до сну після опівночі провокує порушення обміну речовин – цукровий діабет і мета болічний синдром.

№8. Контроль за масою тіла. Зараз в епідемію коронавірусу 95% тяжких пацієнтів у реанімації мають ІМТ понад 25. Робіть висновки самі. Калькулятор для розрахунків ІМТ широко доступний в інтернеті. Норма ІМТ знаходиться в діапазоні від 20 до 25. Лікарі дієтологи до ваших послуг.

№9. Середземноморська дієта. Дотримання принципів цієї дієти знижує ризик смерті та інфаркту у пацієнтів із хворим серцем на 45%. Це дуже великий внесок у здоров’я. Середземноморська дієта не тільки корисна здоровим і сердечникам, а й знижує ризик захворіти на рак кишечника або молочних залоз у жінок. Тим більше, що це дуже смачно. У нас сформувався північний тип харчування: багато вуглеводів, жирного м’яса, мало фруктів та овочів. Але це лише звичка, а не життєва необхідність. Цю звичку легко замінити на нову. Тим більше що перехід на середземноморський тип харчування автоматично вирішує проблему зайвої ваги.

All fields marked with an asterisk (*) are required