Біль у нирках: як відрізнити біль у нирках від болю у спині?

Нирки – дуже важливий орган у нашому організмі, який виконує безліч функцій. Вони виробляють сечу та діють як фільтр, який допомагає видаляти токсини та продукти життєдіяльності. Коли вони виходять з ладу, можуть призвести до серйозних порушень у нашому організмі, але перші симптоми їх неправильної роботи виявити дуже складно. Біль у нирках зазвичай починається при серйозних проблемах із цим органом. Це також неспецифічна недуга, тому що вона виникає в ділянці нирок, тому часто неможливо визначити, чи страждаєте ви від болю в нирках або спині через дегенерацію хребта. Це важливий орган для здоров’я людини. Тому важливо якнайшвидше з’ясувати причину болю, оскільки симптоми з боку нирок можуть вказувати на серйозні захворювання, такі як ниркова колька, кіста або гідронефроз. То як же розпізнати біль у нирках і з’ясувати її джерело? Як відрізнити біль у нирках від болю у спині?

Як відрізнити біль у нирках від болю у спині?

Захворювання нирок може бути несерйозним протягом багатьох років і перші симптоми невловимі. Біль у нирках зазвичай з’являється лише при значних порушеннях у роботі та пізній стадії захворювання. Його часто приймають за біль у спині через проблеми зі спиною. Він може розташовуватися в одному місці – в районі поперекового відділу з обох боків від хребта. То як же відрізнити ці недуги?

Біль у спині зазвичай тупий і рівномірний, починається помірно і поступово посилюється з прогресуючою дегенерацією або деформацією диска. Зазвичай це проявляється у певних ситуаціях, наприклад, після тривалого стояння чи сидіння, після фізичних навантажень чи тривалого перебування лише у вимушеної позі. Біль у спині носить хронічний характер і триває довго. Він починається посередині і розходиться вертикально вздовж хребта – вгору та вниз. Зазвичай не супроводжується іншими симптомами та не погіршується під тиском. У виняткових випадках у разі травми або випадання міжхребетного диска це може бути настільки болючим, що стає неможливим прийняти правильну поставу і викликає такі симптоми, як запаморочення, блювання або непритомність.

Біль у нирках: як відрізнити біль у нирках від болю у спині?

Як проявляється біль у нирках?

При проблемах з нирками біль зазвичай виникає раптово, гострий і стріляючий. Вона може бути пульсуючим і різним за інтенсивністю – він тимчасово дає вам перерву та повертається знову. Буває, що він починається плавно і поступово наростає, продовжуючись надовго. Тоді це хронічний біль у нирках, відомий як соматичний. Біль починається з однієї або двох сторін хребта і поширюється горизонтально в іншу нирку, пах або живіт. Біль у нирках виникає через тиск і затримку сечовипускання і зникне, коли причина буде усунена. Хвороби супроводжуються болісністю нирок, що посилює біль при дотику. Крім того, з’являється безліч симптомів: проблеми з сечовипусканням, зміна кольору та запаху сечі, біль і печіння внизу живота, підвищення температури тіла, нудота, блювання,

Причини болю у нирках. Ниркова колька

Одне з найпоширеніших захворювань нирок — це каміння у нирках, причиною яких є накопичення нерозчинних відкладень у сечовивідних шляхах, так званих каміння у нирках. Це може протікати безсимптомно протягом багатьох років, а дрібніші камені можуть виводитися без будь-якого дискомфорту. Однак, коли вони виростають, вони можуть закупорювати сечоводи, а залишкова сеча викликає раптове підвищення тиску в сечовивідних шляхах. Потім виникає напад ниркової коліки, який проявляється сильним, гострим і гострим болем у ділянці нирок, що віддає в пах у напрямку сечового міхура та уретри. Він супроводжується такими симптомами, як сильний тиск на сечовий міхур, часте сечовипускання у невеликих кількостях, гематурія, лихоманка, блювання та падіння тиску.

Нефрит

Запалення нирок також може свідчити про болі в ділянці нирок. Є три типи з різних причин. Гломерулонефрит зазвичай викликається бактеріями та вірусами та розвивається через один або два тижні після зараження. Спочатку безсимптомно, може спостерігатися біль у попереку, зміна кольору сечі та проблеми з її відходженням, набряк обличчя та ніг, симптоми високого кров’яного тиску та, іноді, лихоманка.

Інтерстиціальний нефрит викликається, наприклад, прийом певних ліків (антибіотики або нестероїдні протизапальні препарати), інфекція або саркоїдоз. З’являється тупий біль у ділянці нирок, олігурія і гематурія, підвищення температури тіла, висипання на шкірі або болі в суглобах.

Найбільш важким перебігом є гострий пієлонефрит, спричинений бактерією E. coli. Він проявляється сильним болем у попереку, високою температурою та ознобом, нудотою, блюванням, печінням при сечовипусканні, болючими позивами до сечовипускання та гематурією. Це дуже серйозне захворювання, оскільки може призвести до ниркової недостатності.

Біль у нирках: як відрізнити біль у нирках від болю у спині?

Кіста нирки

Біль також може бути викликана кістою нирки, міхуром, заповненим водою, який з’являється у паренхімі цього органу. Маленькі кісти зазвичай не викликають жодних симптомів, але якщо їх діаметр перевищує 5 см, вони можуть викликати біль у ділянці нирок, відчуття розпирання та тиску в животі, а також шлунково-кишкові розлади, такі як нудота. Маленькі кісти можна контролювати, а великі слід видаляти.

Гідронефроз

Біль також може виникати при накопиченні сечі в нирці через її утруднений відток, так званий гідронефроз. Зазвичай він наростає поступово і протікає безсимптомно, але також може викликати такі симптоми, як тупий біль у попереку, що віддає в симфіз або яєчка, нудоту, блювання, утруднене сечовипускання та здуття живота. Обмежений відтік сечі може бути викликаний, серед іншого, каміння в нирках, аневризм аорти, аневризм клубової артерії або збільшена простата.

All fields marked with an asterisk (*) are required