Курча

Курча – це молода курка або півень, які ще не стали статевозрілими. Смак м’яса курчати майже такий самий, як м’яса дорослої курки, але його консистенція соковитіша і ніжніша. До того ж менша тушка зручніша для готування. У продажу є курчата-корнішони, вага яких не перевищує 300 грам. Цікавитесь тваринами та їх розведенням тоді вам сюди https://kultura.poltava.ua/category/tvaryny/.

Зміст:

  1. Харчова цінність та корисні властивості
  2. Правила вибору
  3. Використання в кулінарії
  4. Що приготувати?
  5. Шкода та протипоказання

Найбільшою цінністю м’яса курчат є можливість забезпечення людського організму білком тваринного походження за його низької калорійності. Саме цей факт сприяє все більшим оборотам виробництва такого м’яса. Наукою доведено, що не нашкодивши здоров’ю, м’яса курчат можна з’їсти набагато більше, ніж м’яса інших тварин.

Вага тушки вирощеного фермером курчати має становити не менше двох кілограм. На сьогоднішній день масово виробляють курчат особливої ​​м’ясної породи – бройлери. Бройлери почали вирощувати через те, що на 8 тиждень життя у птиці чудово розвинена м’язова тканина, а у старшому віці – жирова.

Курча

Харчова цінність та корисні властивості

Завдяки низькій калорійності і набору корисних речовин, м’ясо курчати можна віднести до найбільш цінних продуктів.

Склад Вміст у 100 грам:

  • Вода 70 г
  • Зола 0,8 г
  • Білки 17,6 г
  • Жири 12,3 г
  • Вуглеводи 0,4г
  • Вітаміни
  • Вітамін РР (ніацин) 3,2 мг
  • Вітамін Е (токоферол) 0,3 мг
  • Вітамін А (ретинол) 40 мкг
  • Вітамін С (аскорбінова кислота) 2 мг
  • Вітамін В1 (тіамін) 0,07 мг
  • Вітамін В4 (холін) 118 мг
  • Вітамін В5 (пантотенова кислота) 0,8 мг
  • Вітамін В6 (піридоксин) 0,5 мг
  • Вітамін В7 (біотин) 8,4 мг
  • Вітамін В9 (фолієва кислота) 3,3 мкг
  • Вітамін В12 (кобаламін) 0,4 мкг
  • Мінерали
  • Залізо 1,5 мг
  • Натрій 100 мг
  • Кальцій 10 мг
  • Магній 25 мг
  • Фосфор 210 мг
  • Калій 300 мг
  • Хлор 76 мг
  • Сірка 180 мг
  • Цинк 1,2 мг
  • Фтор 130 мкг
  • Йод 4 мкг
  • Мідь 68 мг
  • Хром 8 мкг
  • Кобальт 10 мкг
  • Марганець 0,02 мг
  • Молібден 5 мк
  • Енергетична цінність 100 г продукту становить 183 ккал.

М’ясо курчати включають у харчування людей, які дбають про свою фігуру і хочуть вживати легку корисну їжу. Його дають малюкам у вигляді першого прикорму. Завдяки високому вмісту фосфору, калію, незамінних амінокислот та білка, присутність цього продукту вкрай бажана у будь-якому лікувальному меню. У разі регулярного вживання курчат покращується серцева діяльність та робота м’язів, збільшується еластичність судин. Саме тому м’ясо курчат рекомендується людям, які страждають на патології серцево-судинної системи та цукровий діабет. Його вживання дозволяє запобігти розвитку інсультів, інфарктів та атеросклерозу, нормалізувати артеріальний тиск.

М’ясо курчати дозволить зміцнити імунну систему (при цьому впорається з цим завданням набагато краще, ніж свинина чи курятина). Поживний бульйон із м’яса курчат допоможе наситити організм і відновити сили, незважаючи на низьку калорійність.

М’ясо курчати благотворно впливає на нервову систему. Люди, чий раціон багатий на цей продукт, рідше страждають від безсоння, депресивних станів, почуття тривожності.

Правила вибору

Як же правильно вибрати курча? Насамперед варто оцінити зовнішній вигляд. Шкірка повинна мати блідо-жовтий колір з рожевим відтінком, а м’ясо – блідо-рожевий, але ніяк не повинно бути синюваним або сірим.

Якщо від тушки йде неприємний запах, навіть незначний, не варто її купувати.

Використання в кулінарії

З м’яса курчати можна приготувати багато страв. Воно чудово поєднується з крупами, овочами, макаронними виробами. Філе курча відмінно підійде для приготування дитячої їжі – тюфтель, парових котлет, відбивних.

У ресторанній справі популярністю користуються страви з стегон і гомілки пташеня курки. Із цього м’яса можна приготувати суфле, заливне, плов, різні салати. Також його використовують для перших страв – солянки, бульйону, борщу, супів, розсольника. Тушку курчати можна закоптити, відварити або запекти цілком. Будь-яка страва, основою якої є цей продукт, завжди є низькокалорійною.

Для того щоб м’ясо курчати було по-справжньому дієтичним, необхідно перед приготуванням повністю видалити шкіру. Справа в тому, що саме в ній містить значну кількість гістаміну, який провокує всілякі алергії. При прожарюванні у шкірі утворюються канцерогенні речовини. Рекомендується також зрізати жир із черевця з подальшим додаванням його до паштету.

Як гарнір курча чудово поєднується з овочами: кабачками, картоплею, помідорами, цибулею. Його можна нафарширувати помідорами із сосисками, сиром з додаванням гранату, згасити у вишневому соусі або сметані, підсмажити з яблуками. Курча-гриль або відвареного використовують для дієтичних сендвічів.

Що приготувати?

Страви на основі курчати стануть чудовою прикрасою святкового столу.

Найпростішим варіантом є курча, тушковане в сметані. Спочатку його на 5 хвилин опускають у киплячу воду, потім поміщають у каструлю, додають неп склянку сметани, лавровий лист невеликого розміру, сіль і перець за смаком. Усі накривають кришкою та гасять у духовці. Картоплю попередньо потрібно нарізати брусочками і смажити на олії доти, доки вона не підрум’яниться. Покласти його до готового курчати в каструлю, додати|добавляти| перемішане з|із| мукою|борошном| Курча при подачі розрізають навпіл і гарнують картоплею.

Ще один дуже простий, але більш вишуканий варіант – це курча з сиром та гранатом. Для цього курча зовні та зсередини натирають сіллю та перцем. На великій тертці подрібнюють сир, перемішують із зернами гранату і фарширують тушку курчати, зашивають і ставлять у попередньо розігріту духовку. Запікають до повної готовності.

Дуже смачна і проста страва – запечене курча з яблуками. Для цього тушку розрізають навпіл, натирають сумішшю спецій (сіль, кмин і запашний перець). Очищають яблука і кожне розрізають навпіл, прибирають насіння і викладають на деко, приправивши корицею. На яблука кладуть половинки тушки, обмазують їх майонезом, додають півсклянки води і запікають до готовності в розігрітій духовці, періодично поливаючи страву соком, що утворився.

Швидко готується курча в мультиварці. Перед приготуванням тушку натирають маринадом із коньяку, на ніч залишають у холодильнику, після чого поміщають у мультиварку з використанням режиму «Випічка». Час приготування – 40 хвилин. До столу курча подають з картоплею чи рисом.

Найбільш відомим блюдом з пташеня курки є курча тютюну. Прийшов цей рецепт із Грузії та став популярним у багатьох країнах. Оригінальна назва – «цицила тапака» – походить від назви спеціальної сковороди з гвинтовим пресом або важкою кришкою, в якій курча готується. Кістки тушки перед приготуванням вивертають із суглобів, надламують грудну кістку, а потім під пресом розплющують тушку. Для надання площині курча відбивають молотком. З усіх боків добре натирають маринадом і на 10-12 годин кладуть під прес. Після цього на помірному вогні смажать із кожного боку по 30 хвилин. При жарінні виділяється сік, з якого потім готують соус. Можна також використовувати ткемалі або часниковий соус.

За смаковими якостями з курчам тютюну може змагатися хіба що курча по-араратськи – національна вірменська страва. Спочатку тушку обсмажують, далі варять у глибокій каструлі з обсмаженою мукою, грибною підливою, червоним перцем та гвоздикою.

Ще один варіант приготування – обсмажування курчати у сухарях. Для цього його попередньо відварюють, розрізають на шматки, солять, обвалюють у яйці, борошні та панірувальних сухарях. Скибочки курчати смажити в топленому маслі доти, доки не з’явиться золотиста скоринка. Підійде для святкового обіду чи вечері.

Курча

Шкода та протипоказання

М’ясо курчати може нашкодити у разі його неправильної теплової обробки, тому що в ньому може міститися сальмонела та гістамін. Не варто вживати м’ясо, яке неправильно зберігалося.

Хоча м’ясо курчати та дієтичне, при його вживанні обов’язково потрібно знати почуття міри. Небезпеку становить шкірка птаха. Крім того, що вона дуже жирна, в смаженому вигляді саме в ній концентрується багато речовин, які мають на організм канцерогенний вплив. Гістамін, що входить до складу шкіри, може спровокувати алергічні реакції. Щоб отримати максимальну користь із цього продукту, його потрібно варити чи запікати.

Вживання м’яса пташеня курки не рекомендовано людям, які страждають на сечокам’яну хворобу.

М’ясо курчати – корисний поживний продукт, який широко використовується і в дорослому, і в дитячому меню. Готувати з нього страви – справжнє задоволення.

All fields marked with an asterisk (*) are required